Vijenac 767 - 769

Matica hrvatska

BELI MANASTIR  –  PROSLAVA OBLJETNICE

Dvadeset godina djelovanja

Zdenka Baković

Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru svečano je od 15. do 19. svibnja u Etnološkom centru baranjske baštine proslavio dvadeset godina od osnutka i djelovanja na području Baranje.


Izložba tiskanih izdanja OMH u Belom Manastiru u Etnografskom centru baranjske baštine

Prvi dan priredbe bio je i najreprezentativniji, a počeo je gostovanjem potpredsjednice MH akademkinje Dubravke Oraić Tolić i tajnika za ogranke Mihovila Antića. Važnost obljetnice prepoznali su predstavnici susjednih ogranaka iz Osijeka, Donjeg Miholjca i Subotice. Osim poticajnih riječi za nastavak aktivnog djelovanja Ogranka, akademkinja Oraić Tolić održala je predavanje o A. G. Matošu u povodu 150. godišnjice njegova rođenja, kojim je publici na ovim prostorima predstavila lik, djelo i važnost književnika za hrvatski nacionalni identitet.

U prostoru Etnološkog centra baranjske baštine cijeli su tjedan bili izloženi svi naslovi u izdanju Ogranka. Dokaz dobre suradnje Ogranka s Umjetničkom školom u Belom Manastiru bio je džez-koncert Zrinke Barić i Gorana Jurića u njihovim prostorima za produkcije. Iznimno zadovoljstvo bilo je predstavljanje knjige Pavla Škulca Čemu da se Šokac nada, koji je podsjetio na riznicu riječi koje su se nekada govorile i još se rabe u našim baranjskim šokačkim selima.

Središte je djelovanja Ogranka izdavačka djelatnost, ali i okupljanje uz knjigu. Tjedan događanja zaključile su članice Kluba čitatelja Ogranka koje su pozvale nove članove na učlanjenje i predstavile plan aktivnosti za sljedeće razdoblje.

Vijenac 767 - 769

767 - 769 - 27. srpnja 2023. | Arhiva

Klikni za povratak